Vind gemakkelijk de meest geschikte werknemer! 

2 min read

De beste werknemer voor jouw bedrijf

Een nieuw iemand aannemen blijft voor veel bedrijven toch een behoorlijke uitdaging. Vaak zijn er veel mensen die reageren op een vacature, en het is vervolgens aan jou de taak om uit deze mensen op basis van zeer beperkte informatie de beste te kiezen. In een gesprek kun je natuurlijk meer te weten komen over de persoon en over diens geschiktheid voor de functie, maar je kan slechts enkele sollicitanten op gesprek laten komen. Er zijn tegenwoordig gelukkig een aantal manieren waarop je dit proces een stuk makkelijker kunt laten verlopen. Een van de populairste methoden is gebruikmaken van een pre employment screening, maar er zijn nog veel andere opties. Lees hier snel hoe jij ervoor kunt zorgen dat je de beste persoon aanneemt!

 

Hoe maak ik een selectie? 

Zeker binnen een kleiner bedrijf kan het behoorlijk lastig zijn om een primaire selectie tussen de kandidaten te maken waarbinnen je later kunt gaan filteren. Zeker wanneer je weinig ervaring hebt met het aannemen van personeel kan het lastig zijn om te bedenken wat je nou eigenlijk zoekt in een persoon, en op welke manier bepaalde eigenschappen een aanvulling zouden kunnen vormen. Gelukkig is hierover veel informatie te vinden, aangezien grote bedrijven dit bijna tot een wetenschap hebben omgetoverd. Ga daar dus naar op zoek! Wanneer je wat beter weet wat je nou eigenlijk hoopt te vinden wordt het zoeken ook een stuk makkelijker.

 

Maak een gerichte vacature

Wanneer je merkt dat je wel heel veel reacties op je vacature binnenkrijgt zul je aanvankelijk misschien enthousiast zijn. Later wordt echter duidelijk dat dit lang niet altijd handig is: zo wordt het alleen maar lastiger om de juiste persoon voor de baan te vinden. 

Daarom is het in zo’n geval handig om juist een vacature op te stellen die gerichter op zoek gaat. Hierbij kun je aan veel verschillende eisen denken: misschien wil je iemand met een bepaalde opleiding of een bepaald aantal jaar werkervaring in de sector vinden, of misschien is het wel heel handig als iemand al bekend is met een bepaald programma.

 

De perfecte persoon bestaat niet 

Bij het zoeken naar een nieuwe medewerker is het altijd handig om in je achterhoofd te houden dat de perfecte werknemer natuurlijk niet bestaat. Je kan dus geen ideaal persoon verwachten, en moet tegelijkertijd ook sceptisch zijn als iemand zich wel als dusdanig presenteert: alhoewel een sollicitatie toch een verkooppraatje is is het meestal geen goed teken als iemand alleen maar positieve dingen verteld. Maar uiteindelijk is het het belangrijkste dat je een werknemer vindt waar je goed mee overweg kunt en die doet wat er van hen verwacht wordt. Veel succes met de zoektocht!