Wat is een terugslagklep?

2 min read

Een terugslagklep, ook wel keerklep of terugstroombeveiliging genoemd, is een soort ventiel dat ervoor zorgt dat water aan een stuk door wordt doorgelaten. Terugslagkleppen worden gebruikt in de vuilwaterafvoer. Dit kan ook naast water gebruikt worden voor vloeistof, poeder, gas en granulaat. Een terugslagklep zorgt ervoor dat bij hevige regen rioolwater niet binnen komt. Het is dus een soort beveiliging en het voorkomt dat water, vloeistoffen en gassen terugstromen. Daarnaast wordt het gebruikt om bijvoorbeeld pompen te beschermen. Het kan namelijk schade toebrengen als er een stroming in de tegengestelde richting bevindt. De klep sluit automatisch wanneer er geen lucht erin stroomt.

 

Voordelen van een terugslagklep

Het installeren van een terugslagklep belooft je veel voordelen. Het geeft je bescherming tijdens bijvoorbeeld het koken, het voorkomt namelijk dat er naast gas ook andere schadelijke stoffen vrijkomt zoals stofdioxide. Daarnaast beschermt het ook tegen overstromingen bij een hoosbui en de kans op ongelukken worden hierdoor verkleind. Daarnaast wil je natuurlijk niet in de vieze stank van de riolering wonen, ook hiervoor beschermt de terugslagklep. Wil je het zelf plaatsen, dan is dat ook een voordeel gezien de installatie niet erg moeilijk is. Een terugslagklep kan ook beschermen tegen insecten en andere kleine dieren.

 

Waar wordt een terugslagklep geplaatst?

De meest voorkomende plek voor een terugslagklep is net voordat je aansluit op de riolering op de afvoer van je vuil water die naar de riolering leidt. Het wordt tegen de muur geplaatst en niet erin. Dit kan in bijvoorbeeld de wasmachine zijn maar ook bij de Cv-ketel, pomp, afzuigkap, waterverzachter, spoeltafels en andere plekken kan het geplaatst worden. Een terugslagklep kun je prima zelf eenvoudig installeren, maar doe dit wel zorgvuldig en neem je tijd ervoor. Zo voorkom je dat de installatie niet goed is uitgevoerd en je alsnog problemen krijgt met de leiding.

 

Soorten terugslagklep

Er zijn verschillende soorten terugslagkleppen: zo heb je onder andere een kogel terugslagklep, balkeerklep, dubbele vleugel terugslagklep, vlinder terugslagklep en dubbele terugslagklep. Een kogelterugslagklep maakt gebruik van een kogel dat vrij zwevend is. Om de stroming tegen te houden wordt de zwevende kogel uitgerust op de afsluitende zitting, wat weer de doorlaat sluit. De bal zorgt er vervolgens voor dat de terugslagklep sluit wanneer er tegendruk ontstaat door stroming. Deze tegendruk kan ontstaan wanneer de druk wordt overschreden van het medium. Elke soort terugslagklep heeft zo zijn eigen functie, heb je advies nodig? Neem dan contact op voor de juiste informatie.

 

Verschil terugslagklep en keerklep

Het verschil tussen een terugslagklep en een keerklep is dat terugslagkleppen voordeliger zijn dan keerkleppen. Daarnaast heeft een terugslagklep bijvoorbeeld een indicator voor de positie, wat de keerklep niet heeft. Hoe maak je nou eigenlijk de juiste keuze? Je moet letten op factoren zoals drukverlies en terugslagcapaciteit. Ook moet je rekening houden met de stromingseigenschappen en waar je het precies wilt gaat plaatsen. Twijfel je over wat het beste in jouw situatie past, vraag dan om advies.