Een spouwmuur is een muur aan de buitenkant van de woning dat bestaat uit een binnenmuur en buitenmuur. De ruimte hiertussen wordt de spouw genoemd. Echter is het een spouwmuur als de de binnen- en buitenmuur breder zijn dan 25 cm. Door dit te vullen met isolatiemateriaal geef je je huis bescherming en comfort. Hieronder lees je meer over hoe een spouwmuurisolatie werkt. Ben je op zoek naar spouwmuurisolatie Haarlem? Kijk dan voor meer informatie op de website of neem contact op.
Hoe werkt spouwmuurisolatie?
Bij spouwmuurisolatie wordt de ruimte tussen de buiten en binnenmuur, oftewel de spouw, geïsoleerd. De spouw wordt gevuld met materiaal om te isoleren, wat een beschermlaag, warmte en comfort aan je woning biedt. Een geïsoleerd spouw zorgt er ook voor dat er geen vocht in je huis komt. Bij het vullen van de spouw wordt er eerst gaten in de muur aan de buitenkant geboord, dit wordt vervolgens nadat de spouw gevuld is met isolatiemateriaal, weer dicht gemaakt met speciaal materiaal voor de gaten.
Soorten isolatiemateriaal
Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal, waaronder rotswol, glaswol, minerale wol, icynene, PUR-PIR, gespoten PUR en EPS. Glaswol, steenwol en EPS blijkt het hoogste isolatiewaarde te bieden. Voor een spouwmuur wordt meestal bolletjes van piepschuim gebruikt, dit wordt ook wel EPS-parels genoemd. Daarnaast zijn glaswol en steenwol ook veel gebruikte isolatiematerialen voor een spouwmuur. Minder gebruikte isolatiematerialen voor een spouwmuur zijn PUR- en UF-schuim. Wil je voor het voordeligst gaan? Dan zit je met EPS meestal voor de laagste prijs. Het duurste materiaal is PUR-schuim.
Hoeveel zin heeft een spouwmuur?
Een spouwmuur kan je extra warmte geven, tot zo’n 25 procent meer. Het heeft dus zeker zin om te kiezen voor een spouwmuur als dat geschikt is voor je huis. Wil je maar één muur isoleren? Twijfel niet, want dit kan al veel verschil bieden in je huis. Het hoeft namelijk niet zo te zijn dat er warmte verloren gaat via de muren die niet geïsoleerd zijn. je bespaard ook flink wat gas met isolatie: een eengezinswoning met isolatie kan zo’n 2000-3000 m3 gas besparen. Dus of het zin heeft om voor een spouwmuur te gaan: ja.
Voordelen spouwmuurisolatie
Een spouwmuurisolatie van moderne materialen gaat levenslang mee. Dit geldt echter wel alleen als het om een moderne spouwmuurisolatie gaat. Als je al een spouwmuurisolatie hebt in je woning dan kun je het vervangen voor een nieuwere isolatie. Daarna hoef je er eigenlijk niet meer naar om te kijken. Hierdoor bespaar je dus eigenlijk kosten omdat het een eenmalige investering is. Daarnaast biedt een spouwmuurisolatie zoals eerdergenoemd warmte en comfort en veiligheid in je huis gezien het geen vocht binnen laat en warmte niet verloren gaat.
Waarom geen spouwmuurisolatie?
Over een isolatie moet je natuurlijk eerst goed nagedacht hebben, ondanks de vele voordelen. Je hebt namelijk ook een paar nadelen. Je hebt bijvoorbeeld in de zomer minder ventilatie in huis dan zonder isolatie. Daarbij is het ook zo dat het niet bij alle soorten steen geschikt is. Mocht er vervuiling ontstaan in de spouw dan moet dit eruit gehaald worden.