Waar moet je op letten als je wijn in een restaurant bestelt?

2 min read

Stel, je bestelt een fles wijn in een restaurant, waarna de sommelier naar je toe komt en vraagt of je de wijn wilt voorproeven. Misschien ben je zelf geen wijnkenner en ben je een beetje flabbergasted door de sommelier. Gelukkig is dit helemaal niet nodig. Wijn voorproeven is namelijk geen kunst, maar een deel van restaurant etiquette. Wil je weten hoe voorproeven werkt en waar je op moet letten als je wijn in een restaurant bestelt?? Lees er hieronder meer over.

Wijn voorproeven draait niet om persoonlijke voorkeuren

Rond het voorproeven van wijn heerst een groot misverstand. Veel mensen denken namelijk dat je bij wijnproeven een wijn probeert en kijkt of de smaak lekker is, maar dat is in de praktijk niet zo. Je kunt een wijn niet terugsturen als je hem niet lekker vindt. De daadwerkelijke reden om wijn voor te proeven is om te kijken of de wijn technisch in orde is. Oftewel; je kijkt of de wijn zogenaamd ‘op dronk’ is en geen kurk bevat. Als de wijn bedorven is of andere problemen heeft, dan krijg je een andere fles. Tegenwoordig worden wijnen zelden nog afgekeurd, want de kurken worden vandaag de dag van betere kwaliteit gemaakt of van kunststof. 

Het etiket op de fles

Als de ober of sommelier je wijn bij je brengt, dan zal hij je het etiket laten zien voor de fles geopend wordt. Op deze manier kun je kijken of de wijn die aangeboden wordt de daadwerkelijke wijn is die je besteld hebt en van welke soort druiven de wijn gemaakt is. Daarnaast kun je zien wie de wijn geproduceerd heeft en uit welk jaar hij komt. Heb je geen verstand van dit soort dingen, kijk dan of het de wijn is die je hebt besteld. Met een klein knikje bevestig je dit, waarna de fles ontkurkt kan worden.

Over de wijnkurk

In chique restaurants zoals Wijnhuizen zal de sommelier je de kans geven om de kurk te inspecteren. Hierbij wordt de kurk voor je geplaatst, en daarna kun je hem oppakken en inspecteren. Hierbij dien je erop te letten dat de kurk in goede staat is. Ruiken aan de kurk is niet nodig. Je hoeft alleen te letten of de kurk gebarsten of droog is. Deze symptomen kunnen erop wijzen dat de kurk niet onder de juiste omstandigheden is opgeslagen, waardoor de wijn bedorven kan zijn. Zie je een droge of gebarsten kurk, vraag dan voor de mening van de sommelier. Als de kurk er normaal uitziet kun je hem op tafel zetten en bevestigend knikken. De wijn is na dit proces door twee keuring rondes heen gekomen waarna hij kan worden ingeschonken. De sommelier serveert je een klein beetje wijn zodat je hem kan proeven.