Aan het werk in de zorg

4 min read

Werken in de zorg, heb jij er weleens aan gedacht? Het werken in de zorg en welzijnssector zorgt ervoor dat mensen zo gelukkig en zelfstandig mogelijk kunnen leven. Want dit werk bestaat vooral uit het verplegen, verzorgen, ondersteunen en het begeleiden van mensen. Dit kan allemaal plaatsvinden in verschillende beroepsbeelden. In dit artikel geef ik je graag meer informatie over de zorg en welzijnssector.

Waarom werken in de zorg?

Als je gaat werken in de zorg brengt dit veel voordelen met zich mee. Er is namelijk een grote vraag naar personeel. Je vindt waarschijnlijk snel een baan in de zorg. En omdat er een tekort aan zorg is in Nederland, geeft het extra veel voldoening op het werk. Jij helpt mensen en draagt zorg over deze mensen. Je kan dus daadwerkelijk een verschil maken in het leven van iemand anders. Naast dat je iemands leven kan veranderen, kan je ook werken in de zorg op verschillende niveaus. Zo kan je terecht in de zorg met een mbo-diploma maar ook voor functies met een hbo of universitair diploma. Daarnaast kan je overal werken in Nederland evenals wonen. Er zijn namelijk per gemeente een groot aantal verzorgingstehuizen, ziekenhuizen en andere zorginstellingen.

Daarnaast is werken in de zorg nooit saai! Elke dag is anders en elke dag is er wel een nieuwe uitdaging.

Wat is er nodig om in de zorg te werken?

Eigenlijk kan je altijd in de zorg werken. Met of zonder opleiding. Uiteraard verschilt het niveau hiervan wel enigszins. Wanneer je geen diploma hebt kan je bijvoorbeeld aan de slag in de thuiszorg. In deze functie neem je vooral de huishoudelijke taken uit handen van de cliënten. En natuurlijk maak je gezellig een praatje met ze wanneer zij dit willen. Daarnaast kan je op alle mbo-niveaus een opleiding volgen in de zorg. Een mbo-2 op zak? Dan kan je bijvoorbeeld aan de slag als helpende zorg en welzijn. Met mbo-4 kan je bijvoorbeeld verpleegkundige worden in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) of als verpleegkundige in het ziekenhuis.

Met een hbo-diploma kan je ook een opleiding volgen tot verpleegkundige en bijvoorbeeld aan het werk in een psychiatrische instelling. Ook kan je de opleiding geneeskunde volgen om vervolgens te werken als huisarts of tandarts en dergelijke. Hiervoor dienen wel aanvullende specialisaties gevolgd te worden. Meestal duren deze opleidingen tussen de vier en acht jaar. Ook is de specialisatie meestal op wo-niveau.

Op universitair (wo) niveau kan je opleidingen volgen als gezondheidswetenschappen, biomedische wetenschappen en farmaceutische wetenschappen.

Vandaag de dag zijn trouwens veel opleidingen thuis te volgen via opleidingsinstellingen als NCOI, LOI en NTI. Je studeert dan op je eigen tempo. Natuurlijk kan je je ook altijd aanmelden voor een opleiding. Heb je bijvoorbeeld een mbo-2 diploma en ben je ouder dan 21 jaar en volg je graag de opleiding tot geneeskunde op hbo-niveau? Dan kan je deelnemen aan een 21+ toets om zo aan te tonen dat je voldoende basiskennis hebt om mee te komen met de opleiding. Kortom, er zijn zat mogelijkheden om in de zorg te werken.

Werken in de palliatieve zorg

Welke functies heb je binnen de zorg?

Er is veel diversiteit te vinden in de zorg. Denk hierbij aan werken in de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg of jeugdzorg. Ook kun je bijvoorbeeld werken in de palliatieve zorg, deze zorg is gericht op personen met een ongeneselijke ziekte waarbij palliatieve zorg een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven probeert te geven.

Maar het werken in de zorg heeft ook te maken met werken in revalidatiecentrums, ziekenhuizen, kinderdagopvang, ouderenzorg en medische diagnostiek. Ook kun je natuurlijk werken als manager, HR-manager, financieel adviseur en communicatiemedewerker binnen een zorginstelling.

Iets voor jou?

Werken in de zorg is dus erg veelzijdig. Je kunt veel voldoening halen uit jouw beroep in de zorg, maar het vraagt ook veel van jezelf. Je moet sterk in je schoenen staan en je zult vaak emotioneel betrokken raken bij bepaalde situaties. Dit kan natuurlijk erg moeilijk zijn maar toch heb jij met veel liefde en zorg bijgedragen aan de zorg van een persoon. Mensen die in de zorg werken krijgen dan ook veel waardering voor hun werkzaamheden. Je werkt met je hoofd, handen en met je hart. Je werkt in een zeer dynamische omgeving, je blijft altijd leren en je leert in de praktijk. De zorg is zoveel breder dan de meeste mensen denken.

Ben je benieuwd naar openstaande vacatures in de zorg? Kijk dan eens op de website van een uitzendbureau of vacaturesite. Informeer en oriënteer je op diverse beroepen als je kiest om een opleiding te volgen. Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor de keuze van een thuisstudie of een klassikale studie. Maar kies vooral iets wat je ligt en waar jij je passie en karakter in kwijt kan. Succes!